Dupa cum se vede in imaginea de mai sus, ideea de a influenta (fura) contorul de apa cu magnetul nu este o inventie romaneasca si chiar magazine online chinezesti, precum AliExpress, vand magneti de neodim, exact cu scopul de a influenta contorul de apa din apartamente.
Avand in vedere ca pretul unui metru cub de apa calda in Romania este in jur de 5$, investitia de aproximativ 20$ pentru un astfel de magnet pare sa se amortizeze rapid, insa, haideti sa vedem de ce se poate fura cu magnetul, de la cine se fura cu magnetul si cum se poate stopa acest fenomen.
Cum functioneaza contorul de apa de apartament (apometrul):
Contorul de apa monojet, de obicei DN15, cu cadran uscat, este cel mai comun apometru utilizat in apartamnente si are doua componente majore:
- Corpul contorului (partea de metal), in care se afla o turbina pe care o invarte apa cand trece prin contor.
- Mecanismul numarator, partea de plastic cu „rotite”, care numara rotatiile turbinei si astfel afiseaza consumul. I se spune contor cu cadran uscat doarece aceasta parte a contorului nu intra in contact cu apa.
Cele doua compomente comunica prin unde magnetice, avand in vedere ca nu exista o legatura directa intre turbina si mecanismul numarator, atfel, un magnet suficient de puternic, blocheaza mecanismul numarator, iar acesta nu mai poate prelua informatia de la turbina. Rezultatul este ca turbina se invarte in momentul in care se consuma apa, insa mecanismul numarator ramane blocat prin actiunea magnetului mai puternic.
Mai jos gasiti o reprezentare grafica a turbinei contorului de apa in corpul contorului.
De la cine se fura cu magnetul?
Poate ca a se fura cu magnetul pare o expresie dura, dar, din pacate exact asta este. Influentarea magnetica a contorului de apa = furt, deoarece cineva obligatoriu va plati apa pe care o consumati si nu o contorizati. Cei care vor plati sunt vecinii dumneavoastra. Haideti sa vedem de ce.
La intrarea in bloc exista un contor general, numit si contor de bransament. Contorul de bransament inregistreaza cantitatea de apa care intra in imobil. In apartamente se gasesc deasemenea contoare de apa (apometrele) si cu ajutorul lor se distribuie consumul inregistrat de contorul de bransament pe fiecare apartament. In momentul in care un contor este influentat magnetic si acesta nu mai inregistreaza, inevitabil apar diferente intre suma contoarelor din apartamente si valoarea inregistrata de contorul de bransament, iar diferentele se distribie pe apartamente dupa un criteriu stabilit in asociatia de proprietari (proportional cu consumul fiecarui apartament, dupa numar de persoane, sau alt criteriu stabilit in asociatie).
Astfel, costul consumului neinregistrat al unui contor influentat magnetic se distribuie catre vecini si practic se fura de la ei.
Cum se poate opri furtul contorului cu magnetul?
Din fericire, astazi putem gasi pe piata contoare de apa inteligente, iar unele din ele (cum ar fi contorul Apator Metra) au incorporat in modulul radio un senzor de detectare al influentarii prin camp magnetic si transmit informatia cu data, ora, minutul si secunda, cat si exact la care contor de apa s-a incercat influentarea magnetica, iar aceste rapoarte se trimit catre administratia blocului.
Va puteti imagina ce surprize au unii locatari, in momentul in care toate diferentele la apa le sunt imputate, avand in vedere ca au fost prinsi furand apa din bloc. Culmea, din experientele avute, aceste persoane devin recalcitrante si foarte vocale ca na, asa se intampla de obicei, insa devin foarte cuminti in momentul in care constata ca in fapt, si furtul de apa este o fapta penala.
Concluzii
De cativa ani de zile se instaleaza doar contoare inteligente, astfel ca, pentru a evita o situatie penibila in bloc, NU aveti incredere in anunturi precum cel din prima imagine si nici in povesti auzite pe la colturi. Iar daca inca nu ati inlocuit contoarele de apa cu unele inteligente, ganditi-va la cei mai amarati din bloc, carora prin furtul cu magnetul, practic le-ati lua bani din buzunar.
Nota pentru Presedinti / Administratori de blocuri: Atentie la contoarele inteligente pe care le cumparati, deoarece NU toate pot detecta influenta magnetica si astfel problemna diferentelor la apa ramane nerezolvata, iar din cele care pot detecta, NU toate firmele elibereaza lunar, gratuit, rapoarte de influenta magnetica, scurcere inversa in instalatii, defectiuni sau alte fraude.
Buna ziua
Am citit articolul dvs despre cum se citesc contoarele si v-as ruga sa imi precizati daca exista vreo lege sau hotarare de guvern etc prin care s-a stabilit metoda de citire a apometrelor.
La noi in bloc unii dau numai numarul de metri cubi iar altii dau si cu fractiuni de metru (cifrele dupa virgula).
In acest sens as vrea sa stiu daca exista vreo obligativitate (reglementare) prin care se face citirea contoarelor.
In cazul in care presupunem ca toate citirile individuale au fost corecte dar unii au dat numai cifra de mc iar altii au dat si cele de dupa virgula, vor rezulta diferente in raport cu contorul de bransament si astfel diferenta va fi platita inclusiv de cei care au dat tot indexul. Cum ar trebui procedat in acet caz ?
Buna ziua,
Pentru contoarele de apa calda, modalitatea de citire este definita in Ordinul 343 / 2010, la articolul 25.
Citirea indecşilor se efectuează cu 3 zecimale. Unitătile de consum corespund valorii cifrei celei mai nesemnificative a decadei marcate cu culoare neagră sau a cadranului cu factorul de multiplicare x 1, iar submultiplii sunt cei marcati cu culoare roşie, pozitionati după semnul de virgulă sau pe cadranele cu factorii de multiplicare x 0,1, x 0,01 x 0,001.
Modalitatea de citire pentru contoarele de apa rece, este oarecum nereglementata, insa, cel putin dupa logica bunului simt, am putea pleca de la premiza ca daca cele de apa calda se citesc intr-un fel, s-ar putea citi si cele de apa rece in acelasi mod.
As mentiona insa ca diferentele dintre suma contoarelor de apartament si contorul de bransament pot fi influentate major de alti factori, in afara de zecimale, cum ar fi (ma refer aici la cele cu citire optica):
Observati ca am omis factorul de frauda 🙂
In afara de a va recomanda sa inlocuiti apometrele cu unele mai performante si citire de la distanta, nu pot recomanda decat verificari periodice in apartamente, pentru a determina daca sunt contoare blocate, scurgeri si consumatori inainte de contor.
In ceea ce priveste distributia diferentelor, asa e, de obicei se face in raport cu indexul dat, deci cei corecti sunt defavorizati, dar poate fi realizata si dupa numarul de persoane. Decizia apartine asociatiei, conform Legii 196 / 2018.
Locuiesc într-un imobil cu 4 apartamente care are fiecare câte un apometru iar paușal ul este citit la două luni de apanova. Diferența între paușal și suma apometrelor din apartamente este uriașă. Pierderile sunt de cel puțin 15 mc la fiecare 2 luni. Cum se poate depista hoțul?
Buna ziua,
Varianta ideala este montarea unor contoare cu emisie radio si capacitate de detectare a fraudelor / defectiunilor. Puteti monta sigilii magnetice pe contoare clasice, insa, daca exista o curcere inversa in instalatie, aceste contoare clasice nu pot depista.
Buna seara.
Nu inteleg la ce va referiti cu aceasta curgere inversa. Contoarele, mai ales cele cu telecitire, nu au protectie impotriva unui astfel de fenomen? In plus, as dori sa stiu daca aveti experiente in care ati constatat ca eventuale pompe ridicatoare de presiune, fara vas tampon, fac sa apara diferente intre apometrul de bransament si suma celor individuale.
Multumesc.
Nu toate contoarele cu citire radio pot detecta curgerea inversa si pot exista doua fenomene care rezulta in curgere inversa:
1. Contorul a fost intors in instalatie, astfel incat sa fie „dat inapoi”.
2. Exista o defectiune la un boiler, baterie, etc, care face ca apa calda si cea rece sa „se intalneasca” in instalatie, iar apa cu presiune mai mare va intra in cealalta instalatie.
Pompele nu ar trebui sa afecteze contorizarea.
Buna ziua . Spuneti mi va rog, la apometrul care se citeste de la distanta, se mai poate pune magnet sa le stopeze ca pe cele clasice? Stima
Buna ziua, contoarele radio furnizate de anumite firme, detecteaza prezenta magnetului si o raporteaza la citire.
zi zau,dar daca pun o folie de aluminiu pe contor,si il invelesc,il mai detecteaza?
cum este posibil la 20 de familii maxim 3 persoane sa fie diferente mari de 100m cubi pe luna? ar fi trebuit sa fure fiecare familie cate 5m cubi si ma cam indoiesc ca fure chiar toti, iar mai putine familii chiar nu stiu ce ar putea face cu excesul acesta de apa, nu se foloseste la gradina si nu e la liber in pivnita prin robinet, nu sunt defectiuni. O familie de 3 persoane din declaratii arata ca consuma aproximativ la 16m cubi, fara sa mai vorbim de cei 100 pe general in plus. Acest aspect nu a fost dintotdeauna iar apometrul principal nu arata pe afisaj clar consumul, Cel care face citirea nu trebuie sa faca dovada ca arata si pe afisaj consumul?
Bună ziua, din proprie experiență știu cum este să afli cum te fură vecinul de curent electric și, trebuie să-l plătești deoarece se înregistrează în contorul de curent prin cine știe ce șmecherii de a fura curent electric de la vre-un vecin. Faza este că, de ceva timp ceasul de apă/apometrul din apartamentul meu înregistrează mai mult decât consum . Se poate ca, vecinul de deasupra mea sau de lângă mine să consume apă care să, se înregistreze în apometrul din apartamentul meu ?! Apometrul de la baie înregistrează aproape dublu față de cum era consumul normal de apă de la apometrul din baie.
As vrea sa vorbesc cu dumneavoastră despre o situație similară. astia17consta@gmail.com . Va rog dacă putem sa vorbim in privat despre această situație . .
Va mulțumesc ,!
Sunteți din București?
Va rog să mă sunați 0730944728.
Mulțumesc!
ISTA încarcă citirea din programul lor Dacă ai 1mc apa calda consumata, îți apar 3,…mc PT 1 mc a c am plătit 74 lei Sesizarea facuta la ei, nu ți da cistig de cauza Și cu ce încarcă și administrația…
Corect pana aici. Dar in situatia in care platesc aproximativ 1200 lei/luna intretinerea din cauza faptului ca astept undeva la 20 de minute ! sa vina apa calda pe teava mai este corect ?