Desi procesul initial de contorizare individuala in apartamete s-a finalizat la inceputul anilor 2000, constatam ca multi locatari si chiar administratori de bloc, nu stiu cum sa citeasca corect un contor de apa (apometru). Haideti sa vedem cum se face.
De cele mai multe ori, avem doua tipuri de contoare de apa in apartament, pentru apa calda, de culoare rosie si pentru apa rece, de culoare albastra.
E important de retinut si de tinut cont si de locatia in care acestea sunt instalate (bucatarie, baie, grup sanitar), astfel ca, in momentul in care urmarim consumul unui contor de apa, sa fim siguri ca luna de luna prelevam informatia de la aceeasi locatie.
Din pacate, acolo unde inca nu s-au inlocuit contoarele de apartament cu unele inteligente, de cele mai multe ori, citirea contoarelor se preda catre asociatie pe biletele si fiecare proprietar de apartament scrie ce intelege el ca ar insemna citirea unui contor, de aici si ideea acestui articol.
Contorul din imaginea de mai sus este unul clasic de la Apator, adica fara a avea un modul radio atasat. Ca afisare a cifrelor, este identic cu 99% din contoarele existente pe piata.
Vom observa un sir de cifre de culoare neagra, reprezentand metri cubi si un sir de cifre de culoare rosie, reprezentand subunitati ale metrului cub (sute litri, zeci litri si litri). Astfel, citirea contorului din imagine este 11,992 metri cubi. Observati ca tot ce e subunitate a metrului cub, evidentiata cu culoarea rosie, a fost pusa “dupa virgula”. Zero-urile din fata le-am ignorat.
Dupa cum vedeti, modul de citire si scrie a informatiilor de pe contor este foarte simplu.
De cele mai multe ori, valoarea de pe contorul din imagine am intalnit-o scrisa sub forma 11992 sau 00011992. E foarte usor a se face confuzii daca citirea / scrierea este eronata si astfel, puteti avea factura de intretinere incarcata.
Cum se pot citi / verifica citirile contoarelor radio?
Aceasta intrebare o primim foarte des. Contoarele cu citire radio le pot citi si eu? Cum pot verifica daca ceea ce s-a citit prin unde radio este real? Este foarte simplu, iar modul de citire este identic cu cel al contorului clasic.
In imaginea de mai sus, avem un contor cu modul radio Apator-Metra, insa majoritatea contoarelor echipate cu module radio ar trebui sa aiba cadranul pentru citire optica (vizuala) accesibil utilizatorului pentru a putea verifica datele pe care le primeste dupa citirea prin unde radio. Probabil ar fi indicat sa evitati achizitia unor contoare la care citirea nu se poate efectua si vizual.
In cazul de mai sus, pe principiul descris mai devreme, citirea este 20,000 metri cubi.
Sa presupunem ca acest contor de apa este montat in apartamentul in care locuiesc si stiu ca citirea la apa se face pe data de 20 a lunii, prin citirea vizuala a contorului mecanic, pot sa-mi tin o evidenta a citirilor si pot verifica daca citirile radio sunt corecte. Pentru a afla data la care se citeste apa calda sau rece (pot fi date diferite), informatia poate fi ceruta de la firma care efectueaza citirile radio sau de la administratia blocului.
Observatii
Este indicat sa faceti citirea contoarelor cu 3 zecimale (cele trei cifre rosii), insa nu toate aplicatiile de calcul afiseaza sau prelucreaza informatia cu 3 zecimale. De exemplu, una din cele mai utilizate aplicatii pentru administrare imobile, BlocManagerNET, prelucreaza citirile cu 3 zecimale, insa implicit le afiseaza in lista cu 2 zecimale (probabil din motive de economie de spatiu in lista de intretinere).
Nota: Contoarele de apa cu citire radio, ar trebui sa ofere si informatii suplimentare in afara de citirea contoarelor. Cititi mai mult aici.
Exista pe piata contoare de apa ex. R160-H si R50-V, (inscriptionate inclusiv pe cadran), fabricate de firma BMETERS din ITALIA, pentru care pozitia de montaj indicata de fabricant este ” pe orizontala” , pentru R160-H si respectiv “pe verticala” pentru R50-V .
In realitate am vazut ca unii instalatori nu respecta aceste indicatii de montaj.Ce influienta si consecinte are nerespactarea acestei conditii de montaj ? Astept raspunsul d-voastra. Multumiri anticipate.Remus
Buna ziua,
R-160H este clasa de precizie in conditia de montaj pe orizontala cu o inclinatie a cadranului de maxim 14 grade. Orice alta varianta de montaj inseamna ca echipamentul va trece in cea mai slaba clasa de precizie, adica R50.
Buna dimineata,
Avem o problema cu indexul la un contor de apa rece de la furnizorul Raja.
Este cu 5 cifre de la Contor Group tip CE M 14 2275, DE 11-MI001-PTB013 Q3 4 m3/h si ni s-a spus ca se citeste cu 5 cifre. Dar consumul este prea mare pt o singura persoana, pensionara 20 m3 pe luna. Cred ca ar tb citite 4 cifre si ultima fiind dupa virgula.
Astept raspunsul Dv.!
Buna ziua,
Daca ultima cifra e de alta culoare, de regula rosu, aceasta reprezinta zecimale.
Cum se citeste acest apometru 00787
Buna ziua,
Presupunand ca toate cifrele sunt de culoare neagra, ori in cadran negru (la unele tipuri de contoare), sunt 787 metri cubi. Daca ultimele cifre sunt de culoare rosie, ori in cadran rosu, acestea reprezinta zecimale.